Posted on

10 frågor om begravning

Får jag välja begravningsplats själv?

Begravning måste inte ske på den ort där dödsfallet skett eller personen är skriven. Det går därmed att välja annan begravningsplats. Däremot kan det finnas begränsningar gällande plats och tider som erbjuds. Begravning måste exempelvis ske inom en månad.

Kan jag ordna allt själv – och slippa kostnaden för en begravningsbyrå?

I teorin kan man ordna begravningen helt på egen hand. Men i praktiken är det mycket svårt. Man måste därmed själv transportera den avlidne till bårhus, ha kontakt med myndigheter och ta hand om flera juridiska problem. När en begravningsbyrå kontaktar en myndighet finns en trovärdighet bakom kontakten. Är det en privatperson som hör av sig till Skatteverket för att påvisa ett dödsfall kan viss ifrågasättande finnas (med all rätt) från personalen.

Får man skriva vad som helst på kistan?

Även här är det skillnad på teori och praktik. I teorin kan du skriva vad du vil på kistan och även smycka den exakt hur du vill. Men i praktiken så kan det begränsas av var ceremonin av  hålls. Är det i en kyrka kan kyrkoherden och församlingen ha vissa regler som man måste förhålla sig till. Är det däremot en borglig ceremoni finns inte samma begränsningar. Ett exempel är när en person ville ha texten ”Fuck Cancer” varpå kyrkoherden nekade detta och texten var tvungen att målas över.

Får anhöriga bära kistan?

Ja, det är vanligt att anhöriga bär kistan. Detta framförallt när den ska gravsättas. Det är även möjligt att anhöriga kör transportbilen förutsätt att man har kunskap om att köra dessa fordon. När begravningen planeras med ansvarig begravningsbyrå är det viktigt att man går igenom varje punkt och säger sina önskemål. De kan då svara på vad man bör tänka på och vad som krävs för att ceremonin ska flyta så bra som möjligt.

Kan vi sprida askan i sjön?

Sjöbegravning är en av de begravningsformer som ökar i popularitet. I detta fall sker först kremering varpå askan kan spridas en förutbestämd plats. Här krävs däremot ett intyg från Länsstyrelsen först. Man kan ansökan om detta på egen hand eller få hjälpen via en begravningsbyrå, vilka är väl insatta i frågan.

Vad är borglig begravning?

Skillnaden mot kyrklig begravning är att några klassiska religiösa inslag vanligtvis inte används i ceremonin. Man kanske väljer bort präst, psalmer och böner. Men i grunden kan begravningen se lika ut gällande struktur och innehåll. Det är bara att sångerna har annan text osv.

Vilken begravningsbyrå ska jag välja?

Det absolut viktigaste är att välja en begravningsbyrå som du känner dig trygg med. Anhöriga kan både vara i chock och sorg när kontakt tas och därmed är det extra viktigt att man har en begravningsbyrå som kan möta dessa behov. Har du anlitat en byrå tidigare och fått gott bemötande? Eller finns rekommendation från andra om bra byråer?

Ordnar begravningsbyrån även med bouppteckning?

Det är olika. En del har den juridiska kompetens som krävs för att kunna genomföra bouppteckning samt hjälpa till med andra juridiska problem. Andra hänvisar till en jurist som därmed få ta över dessa frågor.